پلیم

 

برند پلیم 

 

صنایع شیمیایی پارس البرز پوشش از سال ۱۳۹۷ مقدمات برررسی های فنی لاک های آرایشی و بهداشتی پوششهای مخصوص ملزومات صنایع بسته بندی داروئی لاکهای مخصوص صنایع بسته بندی غذایی را فراهم نمود و با اخذ جواز تاسیس و دریافت مجوزهای ساخت چنین محصولاتی به مرور از سال ۱۳۹۸با ثبت برند پلیم توانسته است بخشی از نیاز کشور را به چنین محصولاتی برطرف نموده و از واردات بی رویه آن جلوگیری نماید.

صنایع بسته بندی با اشکال مختلف آن با رشد جمعیت و صنعتی شدن جوامع و نیاز به حمل و نقل و نگهداری مواد غذایی شکل گرفته است. در این راستا انقلاب صنعتی نوآوریهای متعددی از قبیل امکان تولید قوطی های فلزی، کارتن های مقوایی و … را فراهم نمود. علاوه بر این فرآیندهای تولید به میزان قابل توجهی بهبود یافتند و در میان تولید کنندگان ظروف بسته بندی این باور شکل گرفت که کیفیت بسته بندی باید کیفیت ماده غذایی داخل آن را منعکس نماید. در این دوره بسته بندیها محکم و سخت و گران قیمت تر طراحی شدند و منظور کیفیت  در بسته بندی در این دوره، دوام بالا و عمر طولانی بوده است. در دوران رکود اقتصادی امریکا، افزایش سوپرمارکت ها و فروشگاههای بزرگ نوع بسته بندیها را تغییر داد. پس از جنگ جهانی دوم مواد یکبار مصرف نظیر فویل و پلاستیک ها وارد زندگی روزمره شد. طی همین دوران تکنولوژی چاپ فلکسوگرافی اختراع شد و امکان چاپ تصاویر واقعی بر روی بسته بندی ها را فراهم آورد. این فن آوری چاپ نسبت به فن آوریهای قبلی بسیار دقیق تر بود و موفق شد تا بسته بندی با طرح های مطلوب تری را به بازار عرضه نماید. علاوه بر این طی این زمان نوآوریهایی در زمینه آلومینیوم و پلاستیک بوجود آمد و موجب ارزان تر شدن و همه گیر شدن استفاده از این مواد در بسته بندیها گردید.

قوطی های بسته بندی مواد غذایی و نوشیدنی وظیفه حفظ کیفیت محتویات و ارزش غذایی آنها را گاهاً تا چندین سال دارند. در طول زمانهای نگهداری برهمکنش میان بسته بندی و ماده غذایی باید به حداقل برسد. قوطی ها معمولاً با یک لایه محافظ آلی پوشش داده می شوندکه موجب حفاظت قوطی در برابر اثرات غذا شده و از واکنش شیمیایی میان قوطی و ماده غذایی جلوگیری می کند. پوشش های این صنعت باید در برابر فرآیندهای تولید و استریلیزاسیون/پاستوریزاسیون مقاوم باشند، برای انواع قوطی های غذایی و نوشیدنی قابل استفاده باشند، مهاجرت مواد شیمیایی از آنها به ماده غذایی در مقادیر مخاطره آمیز برای سلامتی انسان نداشته باشند، به خوبی به سطح چسبیده و حتی در شرایط تغییر شکل غیر عمدی از سطح جدا نشود، در برابر انواع مواد غذایی خورنده مقاوم بوده و از فلز محافظت نماید و نهایتاً از ماده غذایی محافظت نموده و تاثیری بر طعم و بوی آن نداشته باشد.

کی از موارد متداول بسته بندی  استفاده از قوطی های فلزی است که در صنایع نوشابه سازی – کنسرو – آرد – شیر خشک – روغن های صنعتی و بیسکویت و شیرینی و شکلات وحتی غذای حیوانات و… بسیار مورد مصرف قرار می گیرد. قدرمسلم آن که مصرف کننده باید ضمن آسودگی خاطر از کیفیت ماده داخله از امنیت کافی حین باز کردن درب قوطی نیز بر خوردار باشد و این مهم از مواردی است که به آن اخیرا” توجهی خاص می شود .حال به شرح بخش هایی از این صنعت می پردازیم:

 قوطی‌های فلزی : هر قوطی فلزی از سه قسمت بدنه، سر و ته تشکیل شده است. سر و ته قوطی بصورت درب‌بندی مضاعف بسته می‌شود. یک طرف آن معمولاً توسط سازنده قوطی بسته می‌شود که ته می‌گویند و طرف دیگر آن در کارخانه تولید ماده غذایی و پس از پر کردن قوطی بسته می‌شود. شمش یا حلب ورق قوطی‌های کنسرو از جنس فولاد نرم با فرمول مخصوص و ضخامت حدود ۱/۰ تا ۲۵/۱ میلی‌متر می‌باشد.

قلع‌زنی یا اندود قلع : تا قبل از جنگ جهانی دوم قلع‌زنی به روش گرم یا فرو کردن ورق در قلع مذاب صورت می‌گرفت. در این روش مقدار زیادی قلع لازم است. با وجود این هنوز در موارد خاصی که ضخامت قلع بایستی در دو طرف یکسان باشد. از این روش استفاده می‌شود که ابتدا چربی سطح حلب ورق با اسید سولفوریک یا اسید کلریدریک گرفته می‌شود و وارد ظرف استوانه‌ای شکل می‌گردد و سطح آن ابتدا با کلرید روی و سپس با قلع مذاب در تماس قرار می‌گیرد و پس از آن با قشری از روغن پالم آغشته می‌گردد که از اکسیداسیون قلع گرم جلوگیری شود. باتوجه به محدودیت قلع در دنیا امروزه به جای این روش از روش‌های الکترولیتیکی استفاده می‌شود که در آن می‌توان یک یا دو طرف سطح حلب را با مقدار دلخواه قلع اندود نمود.

لاک قوطی : لاک در قوطی‌های کنسرو‌ بایستی دارای شرایط زیر باشد:

مقاوم به حرارت تا حدود ۱۲۱ سانتی‌گراد به مدت دو ساعت.

مقاوم به اسیدها و بازها.

قدرت چسبندگی کافی.

مقاومت مکانیکی کافی.

بدون بو.

عاری از ترکیبات سمی و مضر.

درمورد صنایع بسته بندی  >>